دعوت چین از ایران برای شرکت در اجلاس بریکس؛
شفیعی: چین تلاش میکند ایران را وارد بازیهای منطقهای و جهانی کند
آبان نیوز : نوذر شفیعی در ارزیابی خود از شرکت ایران در اجلاس بریکس اظهار داشت: باید در نظر داشته باشیم نظام بین الملل فاقد قدرت مرکزی است که بتواند رفتار دولت ها را کنترل کند، در این شرایط تنها نیرویی که می تواند رفتار کشورها را کنترل کند مدیریت قدرت های بزرگ است مثل شورای امنیت سازمان ملل، که قدرت های بزرگ در آن جا جمع هستند. اما اکنون مشکلی وجود دارد که خود قدرت های بزرگ با هم درگیر شده اند و در بدترین شرایط بین المللی هستند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر آمریکا و اروپا در مساله اوکراین با روسیه درگیر هستند و کشورهایی که مانند چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی که از اعضای بریکس هستند، می توانند برای پایان دادن به این درگیری ها کمک کنند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: اگر بریکس بتواند ماموریت خودش را در شرایط اضطراری بین المللی که همان حفظ صلح و امنیت بین المللی است، انجام دهد، با نقطه عطفی در تاریخ مواجه می شویم و این نقطه عطف همان مدیریت امور بین المللی توسط قدرت های میانی است.
شفیعی افزود: از دید ما روسیه و آمریکا جزو قدرت های بزرگی هستند که اکنون در مساله اوکراین با یکدیگر درگیر شده اند و عملا در شورای امنیت هر مسالهای با وتوی هر کدام از این ها در همان جا متوقف می شود و به نوعی شورا قفل شده است، جایی که بتواند تحرکاتی را برای حل و فصل مسائل بین الملل انجام دهد گروه بریکس است.
این کارشناس مسائل بین الملل همچنین بیان کرد: یکی از مشکلات در مساله بریکس این است که بتواند از این آزمون سربلند بیرون آید یعنی از شکاف درونی خود عبور کند، بریکس نباید دچار شکاف شود، در بریکس چین و روسیه و یا هند در یک طرف موقعیت قرار دارند و شاید برزیل و آفریقای جنوبی در طرف دیگر، که تلاش می کنند بی طرف باشند.
وی خاطرنشان کرد: بریکس باید بتواند شکاف درون خودش را پر کند، به نظر می رسد آمریکایی ها بشدت متوجه این نکته هستند که روسیه از عضویت در بریکس علیه آمریکا و اروپا اقدام می کند.
شفیعی درباره شرکت ایران و سخنرانی رئیس جمهور در اجلاس بریکس نیز اظهار داشت: کشورها در نظام بین الملل به لحاظ سیاسی و امنیتی و یا به لحاظ قدرت رده بندی شده اند و شامل ابر قدرت ها، قدرت های بزرگ یا قدرت های منطقه ای یا کوچک و ریز قدرت ها هستند همان طور که می بینید بریکس جزو قدرت های بزرگ بوده و ایران جزو قدرت های منطقه ای است.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: بریکس به این نتیجه رسیده اگر می خواهد موفق باشد باید توجه قدرت های منطقه ای را جلب کند و عملا پای قدرت های منطقه ای را برای مدیریت امنیت منطقه و جهان به میان می کشاند. اینجاست که جایگاه کشورهایی مثل ایران یا خیلی از دیگر کشورها برای دعوت معنا پیدا می کند.
وی ادامه داد: در واقع بریکس سعی می کند، برخی کشورها که دارای مساله خاص هستند را به اجلاس دعوت کند تا برای حل مساله تشویق شوند، به عبارتی بریکس در نظر دارد تا در مساله هسته ای نیز انعطاف هایی به خرج داده شود. از این منظر دعوت از کشورهایی مانند ایران، عربستان و ترکیه و در پی این عضویت ها نگرش سیاسی نهفته است اما تاثیرگذاری اقتصادی دارد.
شفیعی همچنین باین کرد: بنابراین دعوت از ایران معنادار است، یعنی دعوت چین از ایران نشان دهنده این است رابطه خاصی بین دو کشور وجود دارد، از طرف دیگر چین با این کار به رقبا می فهماند که ایران همپیمان کیست. ضمن این که به ایران هم اعلام می کند که علاقه مندی خاصی برای توسعه مناسبات دارد، چین تلاش می کند ایران را وارد بازی های منطقه ای و جهانی کند، از این منظر ایران که قدرت بازیگری بالایی دارد به این شکل وارد نهادهای چند جانبه بین المللی می شود و برای ایران اهمیت دارد./ایسنا
برچسب ها :اجلاس بريكس ، ايران ، چين ، حضور ايران در نشست بريكس
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰