کد خبر : 8298
تاریخ انتشار : پنجشنبه 18 آذر 1400 - 11:39
-

مجوز احداث پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی» در لایحه بودجه ۱۴۰۱/ جزئیات جدید درباره خوراک و شیوه تامین مالی طرح

مجوز احداث پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی» در لایحه بودجه ۱۴۰۱/ جزئیات جدید درباره خوراک و شیوه تامین مالی طرح
طبق تبصره ۱ «پیش‌نویس لایحه بودجه ۱۴۰۱»، وزارت نفت مجاز است از طریق شرکت دولتی ذی ربط نسبت به تاسیس پالایشگاه نفت سنگین به ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز از منابع داخلی، تامین مالی خارجی و یا تحویل نفت خام به پیمانکاران اقدام کند.

آبان نیوز :  یکی از راهبردهای اساسی وزارت نفت دولت سیزدهم، رهایی از خام‌فروشی نفت و میعانات گازی و حرکت به سمت احداث پتروپالایشگاه‌ها و تولید و صادرات فرآورده‌های نفتی است تا بدین صورت هم تحریم‌های نفتی بی‌اثر شوند و هم ارزش افزوده بیشتری نصیب کشور شود.

در این راستا وزارت نفت به طور همزمان دو راهکار را برای پیاده‌سازی این راهبرد پیگیری می‌کند: ۱- احداث پتروپالایشگاه توسط خود وزارت نفت ۲- حمایت از بخش خصوصی در قالب اعطای تنفس خوراک برای احداث پتروپالایشگاه ذیل قانون «حمایت از توسعه صنایع پایین‌دستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایه‌گذاری‌های مردمی.»

درباره راهکار دوم که از زمان مجلس دهم در دست پیگیری قرار گرفته جزئیات کاملی وجود دارد. خبرگزاری فارس در گزارشی با عنوان «جزئیات طرح‌های پتروپالایشگاهی در قالب قانون حمایت از صنایع پایین‌دستی» به جزئیات طرح‌های تعریف شده توسط بخش خصوصی پرداخته است. اما درباره راهکار جدید وزارت نفت برای احداث مستقیم پالایشگاه تاکنون توضیحات دقیقی ارائه نشده است.

 

*جزئیات برنامه وزارت نفت برای احداث پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی»

برنامه وزارت نفت برای ساخت یک پتروپالایشگاه نخستین بار توسط مصطفی نخعی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در فضای رسانه‌ای مطرح شد. وی با اشاره به نشست مشترک این کمیسیون با مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در ۲۷ مهرماه سال جاری خاطرنشان کرد: «آقای سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش در این نشست از ساخت یک پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه‌ای نفت خام، با سهامداری پالایشگاه‌ها و دولت خبر داد.»

سپس جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در نشست خبری در ۳۰ آبان‌ماه درباره برنامه وزارت نفت برای ساخت پتروپالایشگاه بیان کرد: «ما یک تجربه تاریخی داریم، مبنی بر اینکه تا وقتی دولت مستقیما وارد کار نشود پالایشگاهی نیز احداث نخواهد شد. در احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس بار تامین مالی بر دوش دولت بوده است و حدود ۷۵ درصد از تامین مالی این پالایشگاه از منابع دولتی انجام شده است.»

وی ادامه داد: «در نتیجه به موازات اجرای تنفس خوراک پتروپالایشگاه‌ها ما نیز تلاش کردیم یک طرح پتروپالایشی به ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه تدوین کنیم. برای تامین مالی این طرح نیز پیش‌بینی‌هایی در قانون بودجه ۱۴۰۱ شده است.»

در نهایت جواد اوجی وزیر نفت در توئیتی در تاریخ ۱۱ آذرماه عنوان کرد که وزارت نفت قصد دارد یک پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه‌ای را احداث کند. این پتروپالایشگاه به نام سردار دلها «شهید سلیمانی» نامگذاری شده است.

14000918000187 Test NewPhotoFree

*اعطای مجوز قانونی به وزارت نفت به احداث پتروپالایشگاه در تبصره ۱ لایحه بودجه ۱۴۰۱

حال با انتشار پیش‌نویس لایحه بودجه ۱۴۰۱ نیز عزم وزارت نفت برای احداث پتروپالایشگاه نمایان شده است. طبق تبصره ۱ لایحه بودجه ۱۴۰۱، وزارت نفت مجاز است از طریق شرکت دولتی ذی ربط نسبت تاسیس پالایشگاه نفت سنگین به ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز از محل منابع داخلی، تامین مالی خارجی (فاینانس) و یا تحویل نفت خام به پیمانکاران اقدام نماید.

این اقدام در صورتی که تامین مالی آن از منابع داخلی به ویژه از طریق تامین مالی جمعی در بورس مانند شرکت سهامی عام پروژه و یا تحویل نفت خام به پیمانکاران، به جای تامین مالی خارجی (فاینانس) باشد، اقدامی مثبت و در راستای بی اثر کردن تحریم‌ها با تمرکز بیشتر بر فرآورده‌های نفتی است.

در کنار این پروژه بزرگ، ضروری است وزارت نفت از ۸ طرح پتروپالایشی ذیل قانون «حمایت از توسعه صنایع پایین‌دستی نفت و میعانات گازی» نیز حمایت کند تا با اعطای تنفس خوراک به این واحدها و حمایت از بخش خصوصی، دولت سیزدهم گام بزرگی را برای رهایی از خام‌فروشی نفت بردارد./فارس

امتیاز شما
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.